Domov | Evropa
O NAS
POTOVANJA
KRIŽARJENJA
HRVAŠKA
IRAN
WELLNESS
Prijava na obveščanje

Če želite biti vedno na tekočem z ugodnimi aktualnimi ponudbami, vpišite svoj e-naslov:

 
Booking.com

Evropa

Evropa je celina, katere meje so Atlantski ocean na zahodu, Arktični ocean na severu, Sredozemsko morje na jugu. Kot vzhodno mejo z Azijo so iz zgodovinskih razlogov (ozemlje Rusije pred prodiranjem v Sibirijo) določili gorovje Ural in reko Ural na vzhodu, nekateri viri pa kot mejo navajajo kar 60. poldnevnik, ki leži še malenkost vzhodneje od Urala. Najbolj deljena mnenja so glede meje med Kaspijskim jezerom in Črnim morjem na jugovzhodu. Najbolj razširjeno mnenje postavlja mejo po Kavkazu po južni meji Ruske federacije, nekateri k Evropi štejejo tudi zakavkaške države Gruzijo, Armenijo in Azerbajdžan, medtem ko drugi mejo med celinama postavljajo na reko Kuban severno od Kavkaza. Meja med celinama nato teče iz Črnega v Sredozemsko morje po ožinah Bospor in Dardanele, ki ločujeta Balkanski polotok od Male Azije. Geografsko je torej Evropa le zahodni del (zahodna petina) superceline Evrazije, ki jo tvori z Azijo; v dve celini ju razločujemo zaradi političnih in zgodovinskih vzrokov. Po velikosti je Evropa z 10.149.253 km² druga najmanjša celina, le malo večja od Oceanije, po prebivalstvu - 700.990.000 - pa tretja največja, za Azijo in Afriko. 
Albanija

Albanija

Republika Albanija (albansko: Shqipëria, kar pomeni dežela orlov) je država v jugovzhodni Evropi.

Na severu meji na Srbijo in Črno goro, na vzhodu na Makedonijo, na jugu na Grčijo, na zahodu na Jadransko morje, na jugozahodu pa na Jonsko morje.

Glavno mesto: Tirana

Uradni jezik: albanščina

Valuta: albanski lek

Klicna koda: 00355

>>več
Anglija/Škotska/Irska

Anglija/Škotska/Irska

Velika Britanija je otok (ne država!) v severnem predelu Atlantskega oceana, ki obsega večino ozemlja Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske. S površino 229.850 km2 je otok največji v Britanskem otočju, arhipelagu, ki vsebuje tudi Irsko in otok Man.
Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske obsega Veliko Britanijo (Anglijo, Škotsko in Wales) in Severno Irsko. Nahaja se takoj za severozahodno obalo celinske Evrope, obkroženo s Severnim morjem, Rokavskim prelivom in Atlantskim oceanom. Pod suverenostjo Združenega kraljestva, čeprav ne njegov del, so tudi kronske odvisnosti Kanalskih otokov in otok Man in številne angleške kolonije.

 

>>več
Avstrija

Avstrija

Republika Avstrija je celinska država v Srednji Evropi, zveza 9 dežel (Dunaj, Gradiščansko, Koroška, Salzburg, Spodnja Avstrija, Štajerska, Tirolska, Predarlsko in Zgornja Avstrija).

Meji na Lichtenstein in Švico na zahodu, Italijo in Slovenijo na jugu, Madžarsko in Slovaško na vzhodu, ter Nemčijo in Češko na severu.

 

Glavno mesto: Dunaj

Uradni jezik: nemščina

Valuta: evro

Klicna koda: 0043

>>več
Belgija

Belgija

Belgija je majhna država v Zahodni Evropi, ki na severu meji na Severno morje in Nizozemsko, na vzhodu na Nemčijo, na jugu pa na Luksemburg in Francijo.

Belgija je razdeljena na tri federalne regije (Flamska, Valonska in regija glavnega mesta Bruslja), dve regiji pa sta nadalje razdeljeni še vsaka na pet provinc.

 

Glavno mesto: Bruselj

Uradni jezik: nizozemščina, francoščina in nemščina

Valuta: evro

Klicna koda: 0032

>>več
Bolgarija

Bolgarija

Republika Bolgarija je država v jugovzhodni Evropi.

Na vzhodu meji na Črno morje, na jugu na Grčijo in Turčijo, na zahodu na Srbijo, Črno goro in Makedonijo ter na severu vzdolž reke Donave na Romunijo.

V času Rimskega imperija se je področje današnje Romunije in Bolgarije imenovalo Trakija.

 

Glavno mesto: Sofija

Uradni jezik: bolgarščina

Valuta: bolgarski lev

Klicna koda: 00359

>>več
Bosna in Hercegovina

Bosna in Hercegovina

Bosna in Hercegovina (BiH) je država na Balkanskem polotoku, nekdanja socialistična republika SFRJ. Na zahodu in severu meji na Hrvaško, na vzhodu na Srbijo in Črno goro, na jugu pa ima pri kraju Neum dostop do Jadranskega morja.

Bosno in Hercegovino sestavljata dve entiteti - Federacija Bosna in Hercegovina in Republika Srbska. Okrožje Brčkega ni del nobene od entitet. Federacija BiH se nadalje deli na 10 kantonov.

 

Glavno mesto: Sarajevo

Uradni jezik: bosanščina, srbščina in hrvaščina

Valuta: konvertibilna marka

Klicna koda: 00387


 
>>več
Češka

Češka

Češka republika je celinska država v Srednji Evropi. Republika meji na Poljsko na severu, Nemčijo na severozahodu in zahodu, Avstrijo na jugu in Slovaško na vzhodu. Njeno glavno in največje mesto je zgodovinska Praga, glavna turistična atrakcija. Češko sestavljata dve starejši pokrajini - Bohemija (češko Čechy) in Moravska (češko Morava) in del tretje, Šlezije (češko Slezsko).   Glavno mesto: Praga Uradni jezik: češčina Valuta: češka krona Klicna koda: 00420
>>več
Črna Gora

Črna Gora

Črna gora je majhna gorata republika na Balkanu, ki na severovzhodu meji na Srbijo, na jugozahodu meji na Jadransko morje, na zahodu na Hrvaško in Bosno in Hercegovino, na jugovzhodu pa na Albanijo.

Po osamosvojitvi 03. junija 2006 je druga najmlajša država na svetu.

 

Glavno mesto: Podgorica

Uradni jezik: črnogorščina (v šolah materni jeziki: črnogorski, bošnjaški, hrvaški, albanski in srbski)

Valuta: evro

Klicna koda: 00382

>>več
Francija

Francija

Francoska republika ali Francija je obmorska država v Zahodni Evropi, ki na zahodu in severu meji na Atlantski ocean, na severovzhodu na Belgijo in Luksemburg, na vzhodu na Nemčijo, Švico, Italijo in Monako, ter na jugu na Sredozemsko morje, Španijo in Andoro.

Deli se na 26 regij, ki se delijo na skupno 100 departmajev. 22 regij se nahaja na evropskem delu Francije, 4 regije in hkrati departmaji pa so prekomorska ozemlja.

Francija je ustanovna članica Evropske unije.

 

Glavno mesto: Pariz

Uradni jezik: francoščina

Valuta: evro

Klicna koda: 0033

>>več
Grčija

Grčija

Helenska republika, kratko Hellas in bolj znana kot Grčija, je obmorska država na skrajnem jugu Balkanskega polotoka. Na kopnem na zahodu meji na Albanijo, na severu na Makedonijo in Bolgarijo ter na vzhodu na Turčijo, po morju pa jo z vzhoda obliva Egejsko morje, z zahoda in juga pa Jonsko in Sredozemsko morje.

Grčijo imajo mnogi za zibelko zahodne civilizacije, saj ima dolgo in bogato zgodovino, v kateri se njen vpliv širi prek treh celin.

Največji grški otok je Kreta, ki meri 8261 km².

 

Glavno mesto: Atene

Uradni jezik: grščina

Valuta: evro

Klicna koda: 0030

>>več