Domov | Evropa
O NAS
POTOVANJA
KRIŽARJENJA
HRVAŠKA
IRAN
WELLNESS
Prijava na obveščanje

Če želite biti vedno na tekočem z ugodnimi aktualnimi ponudbami, vpišite svoj e-naslov:

 
Booking.com

Evropa

POLARNI KROG

  • Termini odhodov: 28.6
  • Kraji odhoda: Ljubljansko letališče
  • Trajanje: 9 dni
  • Cena vključuje: letalo Finnair: Ljubljana – Helsinki – Rovaniemi, Ivalo, Helsinki – Ljubljana, kvaliteten avtobusni prevoz v Skandinaviji, 7x polpenzion hotel 3*/4*, dvoposteljna soba ...
  • Doplačila: 7 vstopnin, enoposteljna soba
  • Cena že od: 1.690,00€
OPIS
CENA

1.dan: petek, 28.06.2019
LJUBLJANA - HELSINKI
Zbor potnikov na letališču Ljubljana ob 17.30 uri in polet letala Finnair proti Helsinkom, kjer bomo pristali ob v poznih večernih urah. S hotelskim avtobusom se bomo odpeljali do hotela, kjer se bomo namestili v sobah in prenočili.

 

2.dan: sobota, 29.06.2019
HELSINKI - ROVANIEMI
Po zajtrku se bomo odpeljali v center Helsinkov in si začeli ogledovati zanimivosti mesta z vzdevkom »hči Baltika«. Najprej se bomo zapeljali do prizorišča Olimpijade 1952, na kateri sta blestela finska športnika Paavo Nurmi in Tahko Pihkala, ki sta postala nepozabna narodna junaka. Nato bomo obiskali spominski park Jana Sibeliusa, največjega finskega romantičnega skladatelja, ki je našel inspiracijo v folklori ter ustvaril nesmrtne glasbene umetnine Finlandio, Tapioplo in Kalevalo. Sledil bo ogled najbolj zanimive helsinške cerkve Temppeliaukion kirkko, ki sta jo brata Timo in Tuomo Suomalainen zgradila v naravni granitni skali in jo pokrila z zanimivo streho. Potem se bomo zapeljali po glavni aveniji Mannerheimint, kjer bomo videli vse reprezentančne palače Helsinkov, kot so znamenita koncertna palača Finlandia Hall arhitekta Alvar Alta, Opera, Parlament, Nacionalni muzej, Narodno gledališče in železniško postajo, ki je primer finskega jugendstila, s katerim je arhitekt Elie Saarinen izražal finsko narodno identiteto nasproti hegemonizmu tujcev. Nato bomo izstopili na Senatnem trgu s katedralo sv. Nikolaja in stopili do Univerze in knjižnice ter drugih vladnih palač neoklasicističnega stila, tako značilnega za čas ruske carske nadoblasti in arhitekta Carla Engela. Spoznali bomo slikovito rusko cerkev Uspenski in pod njo zasidrane slavne finske ledolomilce. Po krajši pavzi v centru mesta, se bomo odpeljali na letališče, od koder bomo poleteli proti mestu Rovaniemi, ki leži že v čarobnem polarnem pasu onstran severnega tečajnika. Po pristanku se bomo odpeljali v hotel, namestitev, večerja in prenočevanje.

 

3.dan: nedelja, 30.06.2019  397km
ROVANIEMI – ARTIC CIRCLE – VITTANGI – KIRUNA 
Po zajtrku si bomo najprej ogledali Rovaniemi, ki je bil sicer močno uničen v finsko-ruski vojni 1944 leta, zato so ga temeljito obnovili po načrtih slavnega finskega arhitekta Alvara Alte. Izmed vseh njegovih stavb obiskovalce najbolj navdušujejo kongresni center, gledališče in knjižnica, zato se bomo do njih zapeljali tudi mi. Nato bomo obiskali bližnjo luteransko cerkev z zanimivo oltarno fresko, ki govori o spopadu dobrega in slabega v človeškem srcu. Odpeljali se bomo do Božičkove vasi, kjer nas bo v svojem domu sprejel Božiček. Ko mu bomo zaupali vse svoj skrite želje, si bomo vzeli še nekaj časa za brkljanje med prvimi spominki in za pisanje pozdravov našim prijateljem z Božičkove pošte. Pred nadaljevanjem, se bomo še slikali na slavnem vzporedniku 66°33' geografske širine in s tem začeli potovanje onkraj polarnega kroga. Peljali se bomo proti Švedski in začeli spoznavati lepote švedske tajge, ko bomo nadaljevali pot proti kraju Vittangi ter naprej proti mestu Kiruna. Dan bomo tako zaključili v najsevernejšem švedskem mestu, ki je hkrati tudi najmlajše, saj je nastalo šele po odkritju železove rude koncem 19.stoletja. Velikih znamenitosti zato Kiruna nima, največja atrakcija so terasasti griči dnevnih kopov, v samem mestu pa lepa cerkev, kjer je nenavadno oltarno podobo narisal umetniško navdahnjen princ Evgen, brat kralja Gustava Švedskega. Hotelska namestitev in večerja.

 

4.dan: ponedeljek, 01.07.2019  380km
KIRUNA– BJERKVIK – SVOLVAER
Po zajtrku bomo velik del poti vozili vzdolž švedskega jezera Tornetråsk, preden bomo prestopili na Norveško in se preko slikovitega fjela Bjørnfjell začeli spuščati proti norveški zahodni obali. Krajši postanek bomo imeli v kraju Bjerkvik nato pa pot nadaljevali ob velikem fjordu Ofoten in naprej po novi cesti, ki skozi številne tunele vodi do prelepih Lofotskih otokov. V glavnem mestu Svolvaer, se bomo namestili v hotelu za dve zaporedni noči in po hotelski večerji prenočili.

 

5.dan: torek, 02.07.2019   295km
SVOLVAER – HENINGSVAER – NUSFJORD – Å – SVOLVAER
Po zajtrku bomo začeli raziskovati sanjsko lepe Lofotske otoke, ki so zaradi svojega vulkanskega porekla polni atraktivnih reliefnih oblik in nudijo nepozabni pokrajinski vtis. Otočje slovi kot največje ribolovno področje polenovk na svetu. Prevozili bomo vse štiri otoke Austvagøjya, Vestvagøya, Flakstadøya in Moskensøya ter tako doživeli izjemno lepe prizore narave in slikovitost odmaknjenih ribiških vasic, kjer domačini kljubujejo divji naravi polarnih razmer. Najprej si bomo ogledali v morje pomaknjeno ribolovno mestece Henningsvaer. Vstopili bomo tudi v Lofoter muzej in spoznali nekdanje bivališče Vikingov. Sledil bo postanek v prav filmsko slikovitem Nusfjordu, kjer nam bodo domačini prikazali zbirko svojih fotografij, ki nam bodo pričarale podobe življenja na Lofotih predvsem v zimski polovici leta. Nadaljnje nas bo prevzela izjemna slikovitost narave okrog vasi Reine, Moskeness in Å, ki je kraj z najkrajšim zemljepisnim imenom in poslednji kraj otočja na meji atlantskega prostranstva. Vrnitev v Svolvaer v naš hotel, večerja in prenočevanje.

 

6.dan: sreda, 03.07.2019   378km
SVOLVAER – BJERKVIK – MÅLSEVFOSSEN – TROMSØ
Po zajtrku se bomo počasi poslovili od Lofotov in nadaljevali ob slikovitem Ofotenfjordu do Bjerkvika, kjer si bomo privoščili krajši postanek, preden se usmerimo še višje proti severu. Na poti do univerzitetnega mesta Tromsø se bomo ustavili pri mogočnih brzicah Malselvfossen in pogledali tudi, koliko vode premorejo manjše brzice Bardufoss. Pozno popoldne bomo prispeli do očarljivega mesta Tromsø. Celotno področje je bilo naseljeno že po zadnji ledeni dobi in nato dolgo časa nudilo bivališče nomadskim Laponcem, ki so živeli na obalnem pasu, preden so jih začeli Norvežani potiskati višje v notranjost Skandinavije. Ob prihodu v mesto si bomo najprej ogledali Arktično katedralo, ki je največja mestna znamenitost. Moderno cerkev so zgradili 1964. leta po načrtih domačega arhitekta v podobi laponskega šotora z vitraži, ki lovijo polarno svetlobo. Cerkev je istočasno odlična glasbena dvorana s poletnimi polnočnimi koncerti. Nato se bomo sprehodili po centru mesta, ki ga pogosto imenujejo »vrata Arktike«, zaradi izhodišča plovnih poti proti severnim morskim obzorjem. Vstopili bomo v muzej Polaria, ki je že od zunaj arhitekturno zanimiv, saj ima podobo ledenih plošč, ki so se narinile ena na drugo. Muzej nas bo popeljal v slikovita doživetja čarobnega sveta Severnega ledenega morja in zlasti otočja Svalbard ter nam predstavil presenetljivo pestri živalski svet hladnih morskih globin. Namestitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

 

7.dan: četrtek, 04.07.2019  545km
TROMSØ – BREIVIKEIDET – OLDERDALEN – ALTA –HONNINGSVAG – NORDKAP
Po zgodnjem zajtrku bomo zapustili še zadnje večje mesto na severu in se podali novim dogodivščinam naproti. Na norveško obalo se bomo vrnili potem, ko bomo pri krajih Breivikeidet in Olderdalen kar dvakrat prečkali fjorde s trajekti, nato pa nadaljevali proti zalivu Kvaennangen, kjer bomo doživeli prekrasen razgled po zasneženih vrhovih in modrini Norveškega morja. Nadaljevali bomo ob fjordu Langfjorden in prišli do Alte, kjer si bomo na skalnati obali Altafjorda ogledali fantastične prazgodovinske kamnoseške podobe. Pot bomo nadaljevali ob divjih rekah čez visoke fjele ter nadaljevali po pokrajini, kjer bodo izginila poslednja drevesa in se bo razraščala le še polarna tundra grmičkov, mahov in lišajev ter posamezni šopi trave in cvetja. Pot nam bodo verjetno prečkali tudi jeleni, saj se bomo ob Porsanger fjordu vozili po »cesti severnih jelenov«. Ko bomo zapeljali v podmorski tunel ter se tako spustili v globino 212 m, bomo končno dosegli otok Magerøja in prispeli v živopisno ribiško mesto Honningsvåg, najsevernejše mesto na svetu. Po hotelski namestitvi in večerji, se bomo odpravili k zadnjemu višku naše polarne ture, saj bomo »ponoči« obiskali Nordkapp na 71°10'21" severne geografske širine in s 307 m visoke pečine nad Severnim ledenim morjem občudovali polarno polnočno sonce, ki bo lebdelo nizko nad obzorjem in ustvarjalo magično polarno svetlobo. Po polnoči vračanje proti hotelu in prenočevanje.

 

8.dan: petek, 05.07.2019   458km
HONNINGSVÅG – PORSANGER FJORD – KARASJOK – INARI – IVALO
Po zajtrku se bomo začeli vračati po isti cesti ob Porsangefjordu in prispeli do Olderfjordna ter se tam usmerili proti mestecu Karasjok, kjer delujeta laponski parlament in kulturna ustanova norveških Samov. Pri naselju Karigasniemi se bomo vrnili na Finsko in nadaljevali vožnjo vse do laponskega svetega jezera Inari, katerega krasijo tisočeri slikoviti otočki. Na tej poti se bomo ustavili na otočku Karhunpesakivi, kjer si bomo privoščili kratek sprehod po tajgi ter nato nadaljevali v mestece Inari. Ogledali si bomo odličen etnografski muzej o Laponcih, kjer se nam predstavijo s svojim delom in življenjem na skrajnem severu Laponske skozi štiri letne čase. Sledila bo vožnja do Saariselke, kjer se bomo namestili v hotelu ter po večerji prenočili.

 

9.dan: sobota, 06.07.2019
IVALO – HELSINKI
Po malce bolj poznem zajtrku se bomo poslovili od prelepih severnih obzorij, saj se bomo odpeljali na letališče Ivalo, od koder bomo ob 12.45 uri, preko letališča Kittila,  poleteli proti Helsinkom. Sledil bo nadaljevalni polet proti Ljubljani, kjer bo predviden pristanek ob 18.40 uri.