Domov | Svet
O NAS
POTOVANJA
KRIŽARJENJA
HRVAŠKA
IRAN
WELLNESS
Prijava na obveščanje

Če želite biti vedno na tekočem z ugodnimi aktualnimi ponudbami, vpišite svoj e-naslov:

 
Booking.com

Svet

MAROKO (Pi)

  • Termini odhodov: 08.10. 2019
  • Kraji odhoda: Beneško letališče
  • Trajanje: 8 dni
  • Cena vključuje: letalski prevoz Benetke - Casablanca - Benetke, vključene so letališke takse in varnostne pristojbine, točen izračun vseh letaliških taks bo znan 10 dni pred odhodom, navedeni, 9 x polpenzion v hotelu 4*/5*dvoposteljne sobe, nosači prtljage v hotel / iz hotela...
  • Doplačila: strošek prijave, enoposteljna soba v hotelih skupaj, ježa kamel na sipinah Merzouga...
  • Cena že od: 1.185,00€
OPIS
CENA

1.dan: torek, 08.10.2019

ŠK. LOKA - LJUBLJANA - BENETKE - CASABLANCA

Odhod skupine zjutraj iz Škofje Loke in vožnja preko Ljubljane na beneško letališče, direktni polet ob 11.50 uri, pristanek v Casablanci ob 14.20 uri. To popoldne si bomo ogledali Casablanco, živahno gospodarsko prestolnico kraljevine z vrsto zanimivih mestnih četrti. Enega od postankov bomo naredili na Esplanadi pred mošejo Hasana II., ki je največja mošeja v arabskem svetu, saj lahko naenkrat sprejme k molitvi preko 20.000 vernikov. Mošeja je bila namreč zgrajena šele pred dobrima dvema  desetletjema ob slovesnosti 60. obletnice maroškega kralja in je tudi ponos dosežkov maroškega gradbeništva ter umetnosti. Zapeljali se bomo tudi do svetilnika z impozantno lego na robu Atlantskega ocena ter zaokrožili po četrti Anfa, ki je prestižna rezidenčna četrt domače maroške elite, palač članov kraljeve družine, tujih diplomatov in bogatašev s širnega sveta, ki si v Casablanci gradijo svoje sanjske počitniške vile. Ogledali si bomo tudi trg kralja Mahameda V. kjer stojijo pomembne palače državnih ustanov, kot so stara guvernerjeva palača, višje sodišče, centralna pošta in  francoska ambasada. To popoldne si bomo privoščili tudi malo obalno promenadi ob čaju, kavi ali osvežilnem soku sveže stisnjenega sadja, prevoz v hotel in večerja.

 

2.dan: sreda, 09.10.2019                                                350 km

CASABLANCA - RABAT - MEKNES - VOLUBILIS - FEZ

Po zajtrku se bo začelo spoznavanja Maroka, kraljevine s preko 30 mio prebivalcev na površini 447 km², ki se širi od atlantske in sredozemske obale, preko verig Atlasa v neskončno  prostranstvo puščavske Sahare. Odpeljali se bomo v Rabat, v »kraljevo belo mesto«, ki se ponaša  z vladarsko palačo, pri kateri bomo začeli z ogledi. Potem se bomo zapeljali  do imenitnega mavzoleja kralja Mohameda V., ki ga svečano stražijo kraljevi gardisti na konjih. Tukaj bomo občudovali nedokončani Hasanov stolp in se potem spustili do delta izliva reke Reg-Reg ter si ogledali najstarejši del mesta, ki ga predstavlja Kasba Oudaias. Med sprehodom po barvitih ulicah, bomo uživali v lepih fotografskih motivih, si dali narisati tatoo z maroško kano  ter si vzeli odmor ob kavi ali čaju ter odličnih maroških sladicah iz mandeljnov in marcipana. Sledila bo vožnja v Meknes, kjer je vse najlepše zgradbe dal postaviti Mulaj Ismail, prvi maroški sultan, znan po svoji krutosti in spogledovanju z veličino francoskega »sončnega kralja«. Oglede bomo pričeli pri mogočnih mestnih vratih, nadaljevali po židovskem predelu, si ogledali zbiralnik vode ter kaščo in vladarjevo konjušnico za 12.000 konjev. Oglede bomo zaključili pri mavzoleju tiranskega Mulaj Ismaila, stopili še do najlepše ohranjenih mestnih vrat Bab El-Mansour ter nato zapustili mesto za rdečim obzidjem in se zapeljali na podeželje, med žitna polja, med nasade starih oljk in agav ter ogromnih nasadov opuncij. Pot nas bo vodila mimo svetega mesta Mulay Idrisa, kjer je vzniknila maroška islamska kraljeva dinastija, do arheološke dediščine Rimljanov, ki so tukaj zapustili mesto Volubilis, največje trgovsko središče vseh svojih kolonij v severni Afriki in tudi sedež ugledne gladiatorske šole. Sledila bo le še vožnja preko valovite žitnice Maroka, mimo enega od velikih akomulacijskih jezer, do mesta Fez, hotelska namestitev in večerja.

 

3.dan: četrtek, 10.10.2019

FEZ

Ves dan bomo posvetili Fezu, ki ga je že v 9. stoletju ustanovil Mulaj Idris II. Mesto je nato stoletja dolgo ostalo sedež kraljestva ter tudi intelektualno in versko središče države. Izjemna arhitekturna dediščina in barviti ulični prizori vsakodnevnega življenja, ga uvrščajo visoko v seznamu Unescovih znamenitosti. Najprej se bomo ustavili pri kraljevi palači, se poučili o najpomembnejših vladarjih dinastije in tudi o tehniki dekorativnih gradbenih detajlov. Prečkali bomo židovski »mellah« in se potem odpeljali na južno razgledišče nad mestom, ki nudi osupljiv pogled na strehe milijonskega mesta. Potem se bomo podali v stari Fez z labirintom  stisnjenih ulic, kjer le po čudežu obdržimo orientacijo. Ta dan bomo vstopili tudi v nekatere delavnice tradicionalnih obrti, kot so keramična delavnica izdelovanja vsakodnevnih uporabnih predmetov iz gline, dekorativno  poslikanih s »feško modro barvo«, stara tkalnica, kjer nam bodo pokazali tehniko izdelave maroške svile iz vlaken agave in predvsem staro usnjarno, ki nudi neverjeten pogled na številne bazenčke barvanja usnja, kar je prizor, vreden zapisa v Unescov seznam. Predvsem pa nas bodo prevzele hrupne in stisnjene ulice, kjer je nepopisni vrvež prodajalcev in kupcev, kjer se vse nosi na ramenih ali tovori na mulah in oslih, kjer se trgovci prerivajo s svojimi cizami, kjer prosto gonijo med ljudmi vso živino na prodaj, kjer otroci preživijo svoje otroštvo in kjer se vse življenje od jutra do večera, odvija le na ulici. Sredi vrveža si bomo naredili oddih v tradicionalni restavraciji in uživali v okusih maroške hrane, ki jo pripravijo in postrežejo v lončenih »tadžinih«, V Fezu si bomo ogledali tudi vse pomembne kulturne usedline, kot so mošeja in univerza Kairauuine, medreso El-Attarine, lepo fontano Nejjarine, mavzolej Mulaj Idrisa II, stare hammame, knjigarne,  pekarne in še marsikaj. Nazadnje se bomo zapeljali še na  severni plato nad mestom, da bomo še enkrat zaobjeli pogled na celoviti Fez ter obiskali še kakšno delavnico, kjer se boste lahko preizkusili v spretnosti barantanja. Po zelo impresivnem doživetju Feza, se bom vrnili v hotel na večerjo in nočitev.

 

4.dan: petek, 11.10.2018                                                490 km

FEZ - IFRANE - MIDELT- ZIZ - SAHARA - ERFOUD

Po zajtrku se bo začela malo daljša, vendar zelo slikovita vožnja preko pogorja Srednjega Atlasa v saharski del Maroka. Najprej se bomo ustavili sredi gozda ob idiličnem jezeru in potem v kraju Ifrane, ki je z lego 1650 m n.v. ter s klimo »alpskega tipa«, postal zimskošportno središče z vzdevkom »maroški Chamonix«, saj so Francozi dejansko prinesli v te kraje  arhitekturni stil francoskih smučarskih središč. Malo naprej se bomo sprehodili skozi gozd  maroške cedre in uživali v vonju zraka ter občudovali lepoto orjaških dreves, ki lahko zrastejo tudi preko 50 metrov visoko. Žal v teh gozdovih ne kraljuje več berberski lev, ker je že izumrl, seveda pa tod še živijo berberska plemena, ki se nomadsko naseljujejo ob cesti stare tovorne poti proti puščavski notranjosti. Spremljali nas bodo zeleni pašniki z drobnico in njihovimi pastirju, videli bomo berberske družine pod šotori in ograde njihovih hlevov, po grmovju pa se bo na soncu sušilo oprano perilo, njihova oblačila in preproge.  Slikovitih prizorov tega dne bo res veliko tudi v nadaljevanju. Vozili se bomo skozi plantaže jablan, saj so jabolka najbolj razširjen sadež Maroka, zlasti v okolici Midelta. Sledilo bo spuščanje proti puščavskemu svetu vzdolž čudovitih rečnih sotesk, prečkali bomo suhe struge ali wadije, občudovali  mizaste planote in enkratne geološke formacije, se zapeljali skozi »predor legionarjev«, se vozili mimo ksarjev in kasb, ter tako dosegli  neskončno oazo dateljevih palm v dolini Ziz pri mestu El Rachidia. Pred nami se bodo proti večeru odpirali obronki neskončne Sahare, dosegli bomo mesto Erfoud, hotelska namestitev in večerja ter bolj kratka noč, saj se bomo naslednje jutro, še pod zvezdnim nebom, odpravili na izlet do peščenih sipin Sahare.

 

5.dan: sobota, 12.10.2019                                             380 km

ERFOUD - MERZOUGA - TODRA - TINEGHIR - DADES - OUARZAZATE

Vsi tisti, ki bomo želeli doživeti čarobnost rojevanja sončnega jutra sredi peščenih sipin, se bomo fakultativno zelo zgodaj odpeljali s terenskimi vozili do peščene sipine Merzouga, kjer nas bodo čakali Berberi s kamelami, da se bomo spravili na njihove grbe. Po polurni ježi bomo na vrhu sipine in tam v tišini počakali na prve sončne žarke, ki bodo rumeno in oranžno in na koncu rdeče obarvali peščeno morje okoli nas. Prav gotovo nepopisno lepo doživetje brezčasnosti puščave. Vrnitev v hotel na zajtrk in po krajšem odmoru nadaljevanje potovanja čez pokrajino številnih palmovih oaz, mimo prelepih ksarov in kasb, ki že stoletja kljubujejo vremenskim neprilikam, čeprav so grajeni le iz blata in slame. Ustavili se bomo pri sistemu  vodnjakov, ki so nekoč oskrbovali z vodo prebivalce ksarov, potem pa bomo zavili v kanjon reke Todre, kjer se navpične stene dvigujejo 300 m visoko. V naselju Tineghir, ki deluje tipično arabsko v svojem kaotičnem vrvežu življenja na ulici, bomo obiskali berbersko  trgovino s preprogami, nadaljevali bomo po cesti »tisočerih kasb« doline reke DADES in dalje po dolini vrtnic, ki slovi po pridelavi rožnega olja ter tako proti večeru dosegli mesto OUARZAZATE, hotelska namestitev in večerja.

 

6.dan: nedelja, 13.10.2019                                            240 km

OUARZAZATE - AIT BENHADDOU -  TIZIN TICHA - MARAKEŠ

Po zajtrku se bomo posvetili ogledu mesta Ourzazate, ki je ob tej stari karavanske poti, najbolj cvetelo v času kalifa El Glaouija. Najlepša stavba tega časa je ogromna trdnjava ali kasba Taourit, ki ni le mogočna zaradi zunanjosti ampak lepa predvsem v notranjosti zaradi bogate arhitekturne figurativnosti in dekorativnih poslikav. Med najlepše prostore te trdnjave sodi ravno harem. Pokrajina okoli tega mesta deluje kot živa filmska scena, kar je privabilo filmarje, ki so dejansko tukaj posneli zgodovinske filme Lawrenc Arabski, Kleoparta, Mumija,  Aleksander Veliki, Gladiator in še vrsto drugih. Ustavili se bomo pri filmskih studijih in si ogledali nekaj teh filmskih kulis ter muzejske kamere, s katerimi so posneli te filme. Sledil bo ogled berberske kasbe Ait Benhaddou, ki je eden najlepših primerov berberskega načina gradnje utrjenih mest. Sprehodili se bomo po stisnjenih ulicah med visokimi hišami iz žganega blata, poslikali bomo lepe dekorativne gradbene elemente, pokukali v  kakšno od hiš domačinov, si vzeli čas za spominke, za odmor ob čaju ali zavili na »tajin« kosilo. Potem nas bo pot vodila v strma pobočja Visokega Atlasa, saj bomo na gorskem prelazu Tizin TichaA dosegli višino 2260 metrov ter se na drugi strani spustili po slikoviti cesti kačjih rid. Med vožnjo bomo deležni prizorov krasne gorske pokrajine ter kulturnih teras gojenih agav, opuncij, kostanjev, orehov in cvetočih oleandrov. Do večera bomo dosegli Marakeš, hotelska namestitev in večerja.

 

7.dan: ponedeljek, 14.10.2018                                        30 km

MARAKEŠ

Po zajtrku bo sledilo celodnevno ogledovanja sijajnega mesta, ki nas navdušuje s kulturno dediščino in z živim utripom, na vsakem koraku. Marakeš z vzdevkom »rdeče kraljevo mesto«, je ustanovila vladarska dinastija Almoravides že v davnem 11. stoletju in od takrat dalje, je to trgovsko uspešno mesto. Takoj zjutraj se bomo po želji odpravili v vrtove Majorelle, kjer bomo občudovali bujno cvetje, grmovnice, eksotična drevesa in zlasti neverjetne kakteje z vseh kontinentov sveta. Potem si bomo ogledali palačo Bahio in muzej Al-Said z eksponati nakita, glasbil, preprog ter orožja. Ker Marakeš slovi po začimbah, zeliščih in dišavah, bomo zavili v eno od farmacij na predstavitev uporabnosti njihovih proizvodov. Sledilo bo kosilo in krajši odmor, verjetno kar v hotelu, da se bomo spočili za večerni ogled mesta, ko bomo obiskali vrt Menara  s paviljonom ob jezeru, ter mošejo Koutoubie s 1000 let starim minaretom. Glavni dogodek pa bo doživljanje vrveža hrupne arabskih medine in naše barantanje ob kupovanju spominkov ter daril. Nato se bomo vrnili v hotel na bolj pozno poldansko kosilo in počitek. Proti večeru se bomo ponovno podali v mesto, da bomo ob zaključku  potovanja doživeli nepozabne  večerne prizore na trgu Jamaa El-Fena, ko se večer za večerom zbere množica domačinov iz okolice mesta in prišleki iz sosednjih črnskih dežel, da se zabavajo ob nastopih glasbenikov in plesalcev, čarodejev in vračev, prodajalcev rokodelskih umetnij, da si ogledajo predstave nagajivih opic in srhljivi ples kober. Zvoki tega trga se mešajo z vonjem hrane, saj se povsod na prostem v kotlih kuha hrana, zato si bomo lahko na tem trgu privoščili kakšno izvirno večerjo, bolj afriških kot maroških okusov. Po nepozabnem vrvežu večera na tem trgu, se bomo vrnili v hotel na nočitev.

 

8.dan: torek, 15.10.2019                                                230 km

MARAKEŠ - CASABLANCA - LJUBLJANA – ŠK.LOKA

Po zajtrku se bomo usmerili nazaj proti Casablanci in zaključili veliki krog maroške pravljice. Po ureditvi izstopnih formalnosti na letališču Mohamed V., bomo ob 16.20 uri poleteli na letališče Bologna in se nato z avtobusom vrnili domov.