Domov | Svet
O NAS
POTOVANJA
KRIŽARJENJA
HRVAŠKA
IRAN
WELLNESS
Prijava na obveščanje

Če želite biti vedno na tekočem z ugodnimi aktualnimi ponudbami, vpišite svoj e-naslov:

 
Booking.com

Svet

UZBEKISTAN

  • Termini odhodov: 27. junij
  • Kraji odhoda: Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana
  • Trajanje: 13 dni
  • Cena vključuje: Mednarodni letalski prevoz, nastanitev predvidena v podanih hotelih (dvoposteljne sobe) z zajtrkom, itna voda: 1 liter na osebo na dan, A/C (klimatska naprava) udoben prevoz s profesionalnim voznikom po itinerariju, 10-20 oseb Midi bus Golden Dragon (do 33 sedežev), 21-40 oseb bus Golden Dragon (do 43 sedežev) notranji prevozi z vlakom in letalom, vodnik v angleškem jeziku in v slovenskem jeziku, (brezplačen) vodja potovanja z vaše strani v enoposteljni sobi, Vstopnine za vse omenjene znamenitosti, Dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini CORIS z osnovnim kritjem do 25.000 EUR:
  • Doplačila: Zavarovanje potovanja za primer odpovedi zaradi bolezni: 4,05 % od vrednosti aranžmaja, 15 dni: 19 € (individualno zavarovanje) ali 35 € (družinsko zavarovanje), prevozi na letališče, napitninne, vsi osebni stroški
  • Cena že od: 1.880,00€
OPIS
CENA

Zvezde nad Uzbekistanom so tihe, nobene glasbe, nobenega šepeta, nobenega vonja. Vse z dobrim razlogom. Sanjska dežela, privid raja, kralj sveta? Večna radost v vrtovih raja?

Po poteh svilne ceste 2. del
Prvi del potovanja po delu svilne ceste smo doživeli na potovanju po Iranu. Naslednje leto bomo nadaljevali z odkrivanjem te najpomembnejše povezave med Zahodom in Vzhodom v Kazahstanu. Letos pa se bomo posvetili najlepšemu delu svilne ceste, ki je potekal skozi današnji Uzbekistan. Ogledali si bomo vse pomembne znamenitosti, si privoščili imenitne hotele in udobne prevoze od avtobusov, vlakov do letal. Kot je bil naš dogovor že v Iranu, si bomo večerje organizirali sami, saj tako odkrivamo tudi kulinarične posebnosti krajev in tudi predele mest, kamor nas pot verjetno ne bi zanesla. Še novost, ki nas bo verjetno vse razveselila je, da za Uzbekistan od 1. 2. 2019 ne potrebujemo vize.

 

Opis potovanja:
Na stičišču in razpotju velikih civilizacij danes samevajo nekdaj velika mesta svilne ceste: Taškent, Nukus, Hiva, Buhara, Samarkand…. Prepustimo se nagovoru preteklosti in se skupaj odpravimo odkrivati skrivnosti čudovitih mest v oazah Osrednje Azije.
Potovanje bo tudi nekaj posebnega, saj gre z nami na pot izjemni poznavalec zgodovine Azije  dr. Dragan Potočnik, prvi slovenski profesor, ki je gostoval na univerzi v Iranu, avtor uspešnic knjig: Iran med Perzijo in islamom,  nagrajenega romana Pesem za Sinin džan (najboljši slovenski potopisni roman v letu 2017) in tudi knjige o zgodovini Azije: Azija med preteklostjo in sedanjostjo.

 

PROGRAM POTOVANJA:


1. dan: 27. junij
Polet iz Ljubljane ob 9.05 proti Istanbulu, kjer bomo pristali ob 12.25. Polet proti Taškentu, glavnem mestu Uzbekistana imamo ob 18.35 in pristanemo na letališču v Taškentu ob 1.05 naslednjega dne.

 

2. dan: 28. junij
Prevoz do hotela, počitek.
Ogled mesta: ogled novega dela Taškenta: Trg neodvisnosti, spomenik največjemu junaku Uzbekov Timurlenku, Alisher Navoi gledališče in trg, Muzej uporabne umetnosti Uzbekistana, Taškent Metro (podzemna železnica),
ogled starega dela Taškenta: Khazrati Imam kompleks, ki ga sestavlja Kaffal Shashi mavzolej (15 st.), Barak-Khan medresa (16 st.),  Muyi-Mubarak mošeja – kjer se nahaja Koran kalifa Osmana in zlati las preroka Mohameda. Nakupovanje na (korzu) CHORSU nacionalni orientalski bazar. Nočitev v hotelu.

 

3. dan: 29. junij
Zajtrk v hotelu. Hiter vlak od Taškenta do Kokanda. Ob prihodu prevoz do centra mesta:  ogled Khudoyarkhan, Petkove mošeje in Norbutabiy medrese. Nadaljujemo vožnjo do Rishtan mesta (40 km, 45 min.). V Rishtanu si ogledamo lokalno proizvodnjo keramike. Nadaljujemo do Fergane (60 km, 1 ura.). Prevoz do hotela, nočitev.

 

4. dan: 30. junij
Zajtrk v hotelu. Vožnja do Margilan (20 km, 25 min). Margilan je mesto proizvodnje svile v centralni Aziji. Ogled starodavnega procesa proizvodnje svile, spoznavanje znanja mojstrov o unikatnih barvah in vzorcih, ki so v zgodovini znani kot  kitajska in perzijska umetnost. Še ogled bazarja in medrese. Vožnja z vlakom do Taškenta. Prevoz do hotela in nočitev.

 

5. dan: 1. julij
Zgodnji zajtrk v hotelu. Prevoz do lokalnega letališča in let do mesta Nukus. Ob prihodu obisk muzeja umetnosti imenovanega po Savitskiy-ju. Ogled  ene največjih zbirk umetnosti v centralni Aziji. V muzeju je tudi druga največja in najpomembnejša zbirka ruske avantgarde na svetu. Obisk Mizdakhan nekropole – starodavnega pokopališča in eno najstarejših in najbolj obiskanih romarskih mest Karakalpakstana. Sledi ogled ruševin Gyaur-Kala trdnjave. Vožnja nazaj do mesta Nukus. Nočitev v hotelu.

 

6. dan: 2. julij
Zajtrk v hotelu. Prevoz do Hive proti Chilpik Kala ali stolpu tišine, stolp zoroastrov, podoben tistemu v Jazdu. Nadaljujemo proti jugu, obisk Ayaz-Kala in Tuprak-Kala, gradovi kot tudi ruševine starodavnega kraljestva Horezm, ki je vplival na perzijsko kulturo. Večerni prihod v Hivo. Nočitev v hotelu.

7. dan: 3. julij
Zajtrk v hotelu. Ekskurzija do zgodovinskega kompleksa Ichan-Kala (12. – 19. st.), ki je vključen na listo UNESCO svetovne dediščine: Ismail Khodja mavzolej, Muhammad Amin Khan medresa, trdnjava Kunya-Ark (16. st.), Kalta Minor stolp, Tash-Khovli palača (19. st.), Djuma mošeja (10. st.). Nočitev v hotelu.

8. dan: 4. julij
Zajtrk v hotelu. V starodavnih časih je pot od Hive do Buhare trajala več kot mesec dni. Danes traja od 6-7 ur z avtom, skozi skrivnostno rdečo puščavo Kyzyl-Kum, skozi Horezm, ki so ga v preteklosti imenovali kot “Država tisočih in stotih mest”.  Ogledali si bomo puščavo  s potujočimi kamelami, nomadskimi jurtami in življenjsko pomembno reko Amu Darya.

   

9. dan: 5. julij
Zajtrk v hotelu.
Celodnevni ogled mesta Buhara: Citadel Ark citadele (4. st.), Bolo-Khauz mošeja, Ismael Samani mavzolej (grob predstavnikov Samanidske dinastije 9. st.,  Poyi Kalon Ensemble– religijsko srce Buhare, ki jo sestavlja minaret Kalon (12. st.), Kalyan mošeja (12. st.) in Miri Arab medreso, 16. st.,  Ulugbek medreso (1417),  Nodir Divanbeghi medreso, Abdulaziz Khan medreso, Magoki-Attori mošeja (12. – 16. st.), Lyabi-Khauz, Kosh-medresa, Chor. Nočitev v hotelu.

 

10. dan: 6. julij
Zajtrk v hotelu. Odhod iz mesta - ogled Bakhauddin Naqshbandiy spomeniški kompleks, vožnja do Sitorai Mokhi-Khosa kompleksa (19. st.) – poletna rezidenca zadnjega emirja Buhare. Chor Bakr nekropola: starodavni grobovi Juibar šejkov. Prihod nazaj v mesto in ekskurzija do trgovskih kupol imenovanih Coumpol bazar (16. st.) – točke trgovanja, kjer lahko uživamo v pravi uzbeški trgovini pogajanja in nakupovanja. Sestavljen je iz Toki Saraffon (kupola menjalcev denarja), Toki-Telpak Furushon (kupola izdelovalcev pokrovov), Toki Zargaron (kupola draguljarjev) in Tim Abdullakhan (center svile). Nočitev v hotelu.

 

11. dan: 7. julij
Zajtrk v hotelu. Vožnja do Samarkanda, via Shakhrisabz (Šahrizab) - ogled mesta: ruševine Ak-Saray Palace (14.-15.st.), Dor-ut Saodat kompleks (Khazratiy Imam mošeja (14 st.), Jahongir mavzolej (14.st.), Dor-ut Tillavat kompleks: Gumbazi-Seiidan, Kok Gumbaz mošeja (15.st.) Nadaljevanje do Samarkanda. Prihod v Samarkand, nastanitev in nočitev v hotelu. 

 

12. dan: 8. julij
Samarkand
Pesniki in srednjeveški popotniki so mesto imenovali Ogledalo sveta, Vrt duše, Zaklad islama, Biser starega Vzhoda in Center vesolja.
Zajtrk v hotelu. Celodnevni ogled bisera na svilni cesti. Obiskali bomo Trg Registan, z znamenitimi medresami (Ulugbek, Sher-Dor, Tillya-Kori). Mavzolej Guri Emir, Timurlenkovo grobnico, muzej Afrosiyab, arhitekturni kompleks Shakh-i-Zinda, observatorij slavnega Timurlenkovega vnuka Ulug Bega, vladarja, ki je bil astronom in matematik, spoštovan tudi v Evropi ter Bibi Hanum mošejo.
17:00 s hitrim vlakom Afrosiyab do Taškenta, 19:10 prihod, transfer v hotel. Nočitev v hotelu

.

13. dan: 9. julij
Zajtrk v hotelu. Prevoz do letališča in ob 8.35 polet proti Istanbulu, kjer bomo pristali ob 11.55 in ob 17.55 nadaljevali s poletom proti Ljubljani, kjer bomo ob 19.05.

 

Mesta

Hoteli

Taškent

Wyndham Hotel Tashkent 4 **** ali podobno

Buhara

Asia Bukhara 4**** ali podobno

Samarkand

Asia Samarkand 4 ****  ali podobno

Khiva

Asia Khiva 4 ****  ali podobno

Nukus

Jipek Joli 3 ***  ali podobno

Fergana

Asia Fergana 4**** ali podobno