Domov | IRAN
O NAS
POTOVANJA
KRIŽARJENJA
HRVAŠKA
IRAN
WELLNESS
Prijava na obveščanje

Če želite biti vedno na tekočem z ugodnimi aktualnimi ponudbami, vpišite svoj e-naslov:

 
Booking.com

IRAN

IRAN – PRVOMAJSKO ODKRIVANJE LEPOT PERZIJSKEGA ZALIVA

  • Termini odhodov: 26.april 2019
  • Kraji odhoda: Maribor,transfer do dunajskega letališča
  • Trajanje: 10 dni
  • Cena vključuje: mednarodni letalski prevoz v Teheran in povratek iz Teherana, letališke in varnostne pristojbine, vsi transferji po programu, notranji polet Teheran-Širaz, nastanitev z zajtrkom v dvoposteljnih sobah v hotelih 4/5*,vse vstopnine po programu, vsak dan voda, čaj ali kava na avtobusu, angleško govoreči lokalni vodnik, slovensko vodenje in organizacija potovanja.
  • Doplačila: DOPLAČILA (ob prijavi): turistični vizum 50€, manjša skupina (15-19 oseb) 100 €,enoposteljna soba 290 €.
  • Cena že od: 1.860,00€
OPIS
CENA

Opis potovanja

Ko danes stopa popotnik skozi stare pomnike mogočne preteklosti Irana, še vedno strmi nad njihovo lepoto. Sporočilo preteklosti te izjemne civilizacije je še vedno živo. Še vedno je polmesec trdno na nebu in Esfahan je njegov najčistejši odsev, najlepši Hafezov verz in najbolj tenkočutni napev. "Esfahan je pol sveta!" so presenečeni nad lepoto mesta vzklikali popotniki nekoč in tudi danes.
Iran je še posebej čudovit, ko se narava odene v pomladne barve. Tudi temperature so za potovanje zelo ugodne. Nekoliko topleje kot pri nas, predvsem pa sonce in modro nebo.
Naše pomladansko odkrivanje stare Perzije bomo začeli v prestolnici Teheranu. Mesto je danes sodobna metropola, zanimivo za turiste in pomembno gospodarsko središče. Je ogromen s svojimi presenetljivimi naravnimi lepotami, pa tudi sodobno svetovljansko mesto.
Iz Teherana bomo poleteli proti jugu, v Širaz, mesto pesnikov, parkov, slavčkov, pomaranč in najlepših deklet v Iranu. Obiskali bomo starodavno Perzepolo, Pazargade, prvo prestolnico ahajmenidske Perzije, iransko dolino kraljev, mesto Jazd - prestolnico zoroastrov in seveda čudovit  Esfahan – pol sveta. Na poti proti severu si bomo ogledali še starodavni Kašan.
Potovanje bo tudi nekaj posebnega, saj gre z nami na pot izjemni poznavalec Irana dr. Dragan Potočnik, prvi slovenski profesor, ki je gostoval na univerzi v Esfahanu, avtor uspešnic o Iranu: knjige Iran med Perzijo in islamom ter nagrajenega romana Pesem za Sinin džan (najboljši slovenski potopisni roman v letu 2017).

 

Program

 

1. dan: 26. april
 Dopoldan se bomo zbrali na avtobusni postaji v Mariboru, od koder se bomo odpeljali proti dunajskemu letališču. Poleteli bomo s turško letalsko družbo do Istanbula in od tam do glavnega mesta Irana, do Teherana.  Predvideno prenočevanje v hotelu Evin.    
Teheran, prestolnica in navečje mesto v Iranu, leži v severnem delu države. Je upravni, gospodarski in kulturni center, pa tudi eno izmed večjih industrijskih središč regije. Mesto je postalo pomembno, ko ga je leta 1758 zavzel Aga Mohamad Kan in ga razglasil za prestolnico Irana.

  

2. dan:  27. april
V Teheranu bomo pristali okrog polnoči, zato se bomo najprej odpeljali do hotela in se namestili. Po zajtrku sledi ogled glavnega mesta.
Teheran je sodobna metropola, zanimiv za turiste in pomembno gospodarsko središče. Je ogromen s svojimi presenetljivimi naravnimi lepotami, pa tudi sodobno svetovljansko mesto.
Ogromno mesto ponuja veliko kulturnozgodovinskih spomenikov oziroma zanimivosti, ki jih je vredno videti. Ogledali si bomo:
palačo Golestan, nekdanji kraljevi kompleks vladarske dinastije Kadžar, Narodni muzej, kjer hranijo pred kratkim odkrite predmete iz prazgodovine, predvsem iz obdobja Ahajmenidov, Partov, Sasanidov in Safavidov. Ogledali si bomo muzej dragocenega nakita, ki  vas bo gotovo navdušil. V dobro varovanem muzeju se nahajajo  edinstvene zbirke nakita, kraljevskih kron, oblek itd.
Popoldan se bomo sprehodili po “naravnem” mostu, ki povezuje tri ogromne teheranske parke, se zapeljali do stolpa Milad, ki je znan tudi kot Teheranski stolp in predstavlja pravi večnamenski čudežni stolp več kot 400 metrov visok.

 

3. dan: 28. april
Po zajtrku si bomo ogledali : palačo Sa`dābād (poletna rezidenca zadnjega šaha, zdaj muzej) v severnem delu mesta in se nato zapeljali do letališča od koder bomo poleteli proti Širazu.
V tem predelu Irana je nastal prvi perzijski imperij Ahajmenidov in po njej je dobila ime celotna dežela, Perzija. Širaz je kulturno in gospodarsko središče južnega Irana. Leži v obsežni kotlini v gorovju Zagros. V mestu je kar nekaj zanimivosti, ki si jih bomo ogledali že prvi dan.
Zapeljali se bomo do Hafezovega mavzoleja in se poklonili velikanu perzijske poezije.  Hafez je svetovno znan pesnik, ki je živel v Širazu. Njegov grob se nahaja v čudovitem vrtu s pogledom na mesto. Njegova zbirka Divan je izjemno delo.  Poleg Korana jo najbolj pogosto najdemo v vsakem perzijskem domu.
Sprehodili se bomo po Eramskem vrtu (Eram garden). V središču vrta je stari paviljon, kompleks pa predstavlja enega najlepših primerov primerov perzijskih vrtov. Leta 2011 je bil registriran kot UNESCO svetovna dediščina - simbol perzijskih vrtov. Predvideno prenočevanje v hotelu Zandieh.

 

4. dan: 29. april
Po zajtrku se bomo sprehodili do Karim kanove trdnjave, si jo ogledali. Pot bomo nadaljevali na bazar, si ogledali še čudovito Nasir-ol Mulkovo mošejo iz obdobja dinastije Kadžar in na koncu še Saadijev mavzolej.


5. dan: 1. maj
Po zajtrku se bomo odpeljali skozi Koranska vrata, ki so bila zgrajena kot ornamentalni vhod v severni del mesta, zgradili so jih pred približno tisoč leti. Znameniti vladar Karim kan je položil izvode Korana v sobico zgrajeno na vrhu Koranskih vrat. Sprehodili se bomo pod vrati, saj nas bo le tako spremljala sreča na vseh poteh po Iranu.
Pot bomo nadaljevali do Perzepole, prestolnice ahajmenidske Perzije. Nahaja se severovzhodno od Širaza. Na obsežni umetni terasi se nahajajo ostanki nekdanjih zgradb, med drugim veličastna sprejemna palača Apadana, bogato okrašena z reliefi, Darejeva in Kserksova palača, dvorana stotih stebrov, kraljeva zakladnica idr. V skalo nad Perzepolo sta vklesana grobova perzijskih vladarjev Artakserksa II. in III.
Po ogledu se bomo odpeljali do bližnjega Pasargade, kjer si bomo ogledali grobnico kralja Kira. Le nekaj kilometrov proč je še eden od biserov Irana: Nakš-e Rostam, v skalo vklesane grobnice perzijskih kraljev. Pot nadaljujemo do puščavskega bisera, mesta Jazd, kjer bomo prenočevali, predvidoma v hotelu Dad.


6. dan: 1. maj
Po zajtrku se bomo odpravili na ogled enega najlepših mest puščavske arhitekture. Jazd je prestolnica istoimenske province, ki je podobno kot provinca Fars zelo pomembna v začetkih perzijske države. Mesto leži ob stari trgovski cesti in je že od nekdaj središče zoroastrske vere s svetiščem ognja in stolpi tišine v okolici. V mestu je še izjemen spomenik Petkova mošeja iz 12. stoletja in več palač iz 18. stoletja. 
Odpeljali se bomo do pomnikov zoroastrov, sledilcev preroka Zaratustre. V tišini brezčasne pokrajine peska in sonca se bomo sprehodili do stolpov tišine, kjer so zoroastri opravljali nebesni pokop.  Ogledali si bomo Zoroasterski tempelj ognja.  Legenda pravi, da sveti plamen, ki se ga da videti v notranjosti, gori že od leta 470.
Ogledali si bomo še stari del mesta, Petkovo mošejo, ki je bila zgrajena  že v 12. stoletju in predstavlja pravo mojstrovino islamske in iranske arhitekture. Mošejo krasi visok portal, molilne dvorane ob straneh, dva visoka minareta, dve zimski molilnici. Sprehodili se bomo do tekije Amirja Čakmaka (Amir Chaqmaq). Tekija v Iranu je prostor, kjer imajo obred žalovanja za imamom Huseinom. Zgrajena je bila sočasno z istoimensko mošejo leta 1466. V bližini je še čudovit vodni muzej, ki si ga bomo tudi ogledali. Nočitev je predvidena v hotelu Dad.


7. dan: 2. maj
Po zajtrku vožnja z avtobusom proti Esfahanu. Na poti si bomo ogledali čudovito Petkovo mošejo v Nainu. Je ena najstarejših mošej v Iranu. Zgrajena je bila v zgodnjemu 11. stoletju. Najbolj znana je po svojih štukaturah, ki jih najdemo na stebrih, lokih in mihrabu. Podobni so tistim iz sasanidskega obdobja. To pa je tudi mesto v katerem se dogaja roman Pesem za Sinin džan.
Zgodaj popoldan bomo prispeli v najlepše mesto Irana, v Esfahan. Esfahan je pol sveta. Zgodovina mesta sega v predislamski čas. Pod lokalnimi muslimanskimi princi je bil znano trgovsko in kulturno središče, potem pa je postal prestolnica obsežnega kraljestva Seldžukov, višek slave je dosegel pod safavidskimi vladarji ob koncu 16. in v prvi polovici 17. stoletja.
Po prihodu si bomo ogledali  Armensko četrt in osrednjo znamenitost cerkev Vank, ki so jo zgradili armenski priseljenci. V mesto jih je dal v začetku 17. stoletja naseliti šah Abas I. Cerkev je bila zgrajena kot veličastna katedrala nad relikvijami svetega Jožefa iz Arimateje. Gradnja se je končala med letoma 1655 in 1664. V Armenski četrti imenovani Jolfa (Džolfa) bo tudi presenečenje, ogled glasbenega koncerta. Zapeljali se bomo še do univerzitetnega naselja in do reke Zajande, ki jo krasi enajst mostov. Ogledali si bomo mojstrovine Most triintridesetih obokov in most Kadžu. Oglede bomo zaključili na bazarju, si privoščili čaj ali tudi vodno pipo v čudoviti čajnici, si kupili kak spominek ali okusili moč in lepoto perzijskih preprog. Nočitev v hotelu Abbasi.

 

8. dan: 3. maj:

Tudi ta dan bomo uživali v lepotah Esfahana. Po zajtrku se bomo sprehodili po osrednjem trgu imenovanem Maidan Imam ali tudi Maidān-e Naqsh-e Jahān (Nakš e džahan -  Esfahan je pol sveta). Ogledali si bomo Čehel Soton palačo ali paviljon štiridesetih stebrov, Ali Kapu palačo, Aliqapou palačo, mošejo šejka Lotfolaha, Imamovo mošejo, Imamov trg in bazar.
Osrednji trg Maidan Imam, je brez dvoma eden najlepših trgov na svetu. Zgrajen je bil v začetku 17. stoletja. Imamova mošeja predstavlja biser perzijske arhitekture. Monumentalni vhod v star pokrit bazar iz severne strani trga je bil postavljen leta 1617. Na zadnji steni so še vedno vidne sledi ogromne slike, ki je uprizarjala zmago šaha Abasa nad Uzbeki. Nad vhodom je kraljeval balkon za glasbenike, kjer so se začeli bobni in oboe vsak večer oglašati točno ob sončnem zahodu. Na sredi dolge vzhodne strani trga najdemo lepo ohranjeno mošejo šejka Lotfolaha.
Nočitev v hotelu Abassi.

 

9. dan: 4. maj
Po zajtrku si bomo ogledali  še čudovito Petkovo mošejo, ki predstavlja pravi umetniški učbenik islamske arhitekture v Iranu. Po ogledu se bomo odpeljali proti Kašanu, kjer si bomo najprej ogledali hišo Tabatabaeihov. Hiša spada  v obdobje Kadžarov in predstavlja izjemni primerek hiše bogatašev v mestu. Edinstvena in bogata arhitektura je v tradicionalnem stilu, ki jo krasi izjemno lepo okrašena notranjost, barvite štukature, ogledala. Obiskali bomo še Fin garden. Vrt, ki je bil oblikovan v času mogočnega vladarja Abasa I. konec 16. stoletja. Leta 2012 je dobil status Unescove svetovne dediščine. Pot bomo nadaljevali proti Teheranu. Pred poletom se bomo na kratko namestili v hotelu.


10. dan: 5. maj
Transfer na teheransko letališče in nočni polet proti Istanbulu in nato proti Dunaju.  Na dunajskem letališču nas bo čakal prevoz do Maribora.