Domov | Evropa
O NAS
MEDITERAN
POTOVANJA
KRIŽARJENJA
HRVAŠKA
MOBILNE HIŠICE
LAST MINUTE
WELLNESS
Prijava na obveščanje

Če želite biti vedno na tekočem z ugodnimi aktualnimi ponudbami, vpišite svoj e-naslov:

 
Booking.com

Evropa

APULIJA IN BAZILIKATA

  • Termini odhodov: 22.04.2018
  • Kraji odhoda: Ljubljana
  • Trajanje: 6 dni
  • Cena vključuje: prevoze s sodobnim turističnim avtobusom z vsemi pripadajočimi stroški, namestitev v dvoposteljni sobi (prha, wc) v hotelih z najmanj 3***, obroke po programu (Z-zajtrk, V-večerja), organizacijo, kompetentno vodstvo, osnovno nezgodno zavarovanje, DDV.
  • Doplačila: Zavarovanje rizika odpovedi: 5 % od obračunane cene potovanja
  • Cena že od: 479,00€
OPIS
CENA

1. dan: Ljubljana - Loreto - Pescara
(V) | 760 km

Odhod v jutranjih urah in vožnja preko državne meje proti zahodu. Nadaljevanje poti čez Furlansko in Padsko nižino v pokrajino Marke, kjer svet postane bolj gričevnat. Na obronkih Apeninov, nedaleč od Jadranskega morja, se bomo ustavili v mestu LORETO. Slednje velja za eno najpomembnejših in najstarejših božjepotnih središč Italije. Veličastno romarsko baziliko, ki v notranjosti hrani slovito Sveto hišo, so gradili nekateri največji italijanski arhitekti (Sangallo, Bramante, Vanvitelli ...). Notranjost je bogato okrašena z mozaiki, ki sta jih zasnovala Reni in Domenichino, ter freskami, ki sta jih naslikala Signorelli in Melozzo da Forli. Po zaključenih ogledih bomo pot nadaljevali vzdolž jadranske obale proti jugu. Zvečer bomo prispeli v obmorsko mesto Pescara. Namestitev v hotelu. Večerja in nočitev.

 


2. dan: Trani - Barletta - Castel del Monte
(Z-V) | 360 km

Po zajtrku se bomo zapeljali na sloviti CASTEL DEL MONTE, kjer si bomo ogledali bržkone najveličastnejši štaufovski grad v Italiji in najprepoznavnejši umetnostni spomenik v Apuliji. Enigmatični grad, ki so ga okoli 1240 pozidali kot lovski dvorec za cesarja Friderika II., preseneča s svojo kristalinično osmerokotno obliko in izjemno lego sredi gričevnate pokrajine. Opoldne obisk mesta TRANI z mogočno stolnico pozidano tik ob morju. Poleg impresivne romanske arhitekture, nas bodo presenetila čudovita bronasta vrata iz leta 1180. V bližnjem mestu BARLETTA si bomo na trgu ogledali še znameniti kip neidentificiranega vzhodnorimskega cesarja (kolos iz Barlette), ki velja za največjo ohranjeno bronasto plastiko antične dobe. Po zaključenih ogledih namestitev v hotelu. Večerja in nočitev

 


3. dan: Bari - Alberobello
(Z-V) | 140 km

Po zajtrku se bomo posvetili apuljski prestolnici BARI. Staro mestno jedro je pravi labirint uličic in trgov. Poleg razsežnega gradu, ki ga je dal postaviti cesar Friderik II., je v mestu še vrsta izjemnih sakralnih spomenikov. Triladijska bazilika San Nicolo iz 11. stoletja sodi med mojstrovine italijanske romanike.  Zaznamo jo tudi v nekaterih kosih opreme, med katerimi izstopa prižnica, nastala med 11. in 13. stoletjem. V kraju ALBEROBELLO si bomo ogledali najlepše primere samosvoje ljudske arhitekture (trulli), za katero so značilni okrogli tlorisi in stožčaste strehe. Nenavadne stavbe, ki tvorijo pravo mestno četrt, na daleč delujejo kot pravljična vas. V mestu MARTINA FRANCA so se ohranili številni spomeniki iz baročnega obdobja, med katerimi izstopa stolnica. Namestitev v hotelu. Večerja in nočitev.

 


4. dan: Ostuni - Lecce - Otranto
(Z-V) | 310 km

Po zajtrku se bomo podali na samo peto apeninskega polotoka. Najprej se bomo ustavili v mestu OSTUNI. Odlično ohranjeno staro mestno jedro se ponaša s številnimi belimi hišami in poznogotsko stolnico. Opoldne prihod v baročno mesto LECCE. Nadvse bohotna baročna arhitektura, ki temelji na domiselni uporabi lokalnega peščenjaka, daje mestu prav posebno podobo. Poleg stolnice in sosednje škofije izstopa bazilika Santa Croce z izjemno fasado in harmonično urejeno notranjščino. Obiskali bomo tudi ostanke rimskega amfiteatra iz dobe cesarja Hadrijana. Popoldne se bomo ustavili v kraju OTRANTO, ki predstavlja najvzhodnejšo točko Italije. V tamkajšnji romanski stolnici iz 11. stoletja bomo občudovali sijajen talni mozaik iz leta 1166. Povratek v hotel. Večerja in nočitev.


5. dan: Matera - Altamura
(Z-V) | 170 km

Zjutraj vožnja proti jugu do  mesta MATERA, kjer bomo obiskali stolnico, izpred katere se odpira sijajen pogled na staro mestno jedro. Večina stavb je vsaj delno vkopana v mehke apnenčaste skale, tako da je nastal pravi kompleks votlin in podzemnih hodnikov. Podobo mesta bomo najbolje zaobjeli, ko se bomo podali po Via dei Sassi, ki se vije pod starim delom mesta. Popoldne si bomo ogledali še srednjeveško jedro mesta ALTAMURA. Obisk stolnice, ki je bila zgrajena po naročilu slovitega Friderika II. Med povratkom proti jadranski obali bomo spoznali najbolj razširjeno kmetijsko kulturo juga Italije, oljko. Obiskali bomo oljarno, spoznali način pridelave oljk in preiskusili odlično oljčno olje. Povratek v hotel. Večerja in nočitev.

 


6. dan: Bitonto - Ljubljana
(Z) | 1070 km

Po zajtrku vožnja do mesta BITONTO, kjer si bomo ogledali stolnico. Slednja sodi med najčistejše primere romanike v Apuliji. Triladijska bazilika, ki je posvečena sv. Valentinu, je bila pozidana na prehodu iz 11. v 12. stoletje. Arhitekti so se pri zasnovi zgledovali pa baziliki San Nicolo v bližnjem Bariju. Kljub temu, da je cerkev že zelo stara, v notranjosti hrani nekaj ostankov še starejše zgradbe. Še posebej izstopa sijajna upodobitev grifona v kripti, ki poleg prižnice velja za najkakovostnejši kos cerkvene opreme. Po zaključenih ogledih bomo pričeli vožnjo proti domu. Mimo polotoka Gargano, ki je edina večja vzpetina na zahodni obali Jadranskega morja, nas bo pot vodila proti severu. Skozi pokrajine Molise, Abruzzi in Marche bomo prispeli v Padsko nižino in v poznih večernih urah v Slovenijo.